Blog

Test de bevolking op tandvleesproblemen!

De niet-gezonde mond is letterlijk de kweekvijver van allerlei serieuze ziekten

Nederland is dringend toe aan een bevolkingsonderzoek naar ernstige tandvleesontstekingen (parodontitis). Dat bepleit de bekende Gelderse tandarts-implantoloog, drs. Peter van der Schoor uit Garderen.

“De niet-gezonde mond is letterlijk de kweekvijver van allerlei serieuze ziekten”, zegt hij. “Aandoeningen, waarvan nu al de mogelijke oorsprong te herleiden is in eerste verschijnselen bij een deel van de jongeren. Grote ziekten, zoals hart- en vaatproblemen en diabetes, die straks niet alleen levensbedreigend voor hen kunnen zijn, maar die ook het systeem van gezondheidszorg in de toekomst blíjven belasten.”

Test de bevolking op tandvleesproblemen!

De groep patiënten met ontstekingenprocessen van het tandvlees in Nederland neemt sinds een jaar of vijf sterk toe, constateert Van der Schoor. “Naar schatting één op de tien Nederlanders heeft ernstige parodontitis. Bij jongeren tussen 20 en 22 jaar is dat al zo’n twintig procent – één op de vijf dus! Zij scoren al een zogenaamde DPSI-score B, wat staat voor de ‘dangerzone’. Ze kunnen doorgroeien naar een ernstige parodontitis.”

Lees het volledige artikel

Lees het volledige interview met drs. Peter van der Schoor op meerovermedisch.nl. Klik op de onderstaande knop!

Lees het artikel

Lees ons laatste nieuws