Teruggetrokken tandvlees
Verkeerd poetsen of een tandvleesontsteking kunnen oorzaken zijn van teruggetrokken tandvlees. Een tandvleesontsteking kan namelijk leiden tot aantasting van het kaakbot, wat daardoor slinkt en daardoor krijg je teruggetrokken tandvlees. Na het behandelen van ontstoken tandvlees is het tandvlees weer gezond, maar dan kan je soms nog wel zien dat het tandvlees teruggetrokken is. Bij teruggetrokken tandvlees zie je je het tandbeen bloot liggen. Hoe verder het kaakbot geslonken is, hoe meer het tandvlees terugtrekt.
Symptomen
Heeft u weleens last van uw tanden en kiezen bij het eten of drinken? Dit kan een teken zijn dat u last heeft van terugtrekkend tandvlees. Bij teruggetrokken tandvlees liggen de tandhalzen bloot en dit kan gevoelig zijn voor warmte en kou, maar ook voor zoet en zuuraanvallen. Hiernaast kun je terugtrekkend tandvlees herkennen aan gezwollen en rood tandvlees. Gezond tandvlees heeft namelijk een roze kleur, wat goed aansluit op uw tanden en kiezen en niet bloedt na het poetsen.
Wat is de oorzaak van terugtrekkend tandvlees?
Oorzaken van terugtrekkend tandvlees kunnen zijn:
- Te hard of te lang poetsen
- Een te harde tandenborstel gebruiken of een verkeerde poetsmethode
- Ontstoken tandvlees
- Een operatie, door het plaatsen van implantaten
- Irritatie door het plaatsen van een brug of kroon
Een groot gedeelte van de bevolking zal tijdens hun leven te maken krijgen met terugtrekkend tandvlees op één of meerdere plekken. Van nature trekt tandvlees zich terug naarmate u ouder wordt. Oudere mensen hebben om deze reden ook vaker last van terugtrekkend tandvlees.
Wat kan je doen tegen teruggetrokken tandvlees?
Helaas kan teruggetrokken tandvlees niet meer vanzelf terugkomen. Weefsel wat weg is blijft weg en zal niet meer aangroeien. Het is erg belangrijk om uw gebit goed schoon te houden. Tandhalzen komen bloot te liggen door terugtrekkend tandvlees. Op blootliggende tandhalzen zit geen glazuur waardoor er dus veel makkelijker gaatjes op ontstaan. Na een parodontale behandeling kun je nog duidelijk zien dat het tandvlees teruggetrokken is, maar het ontstekingsproces is wel gestopt waardoor het tandvlees niet steeds verder terugtrekt.
Er zijn een aantal mogelijkheden om het teruggetrokken tandvlees te herstellen:
- Middels een tandvleestransplantaat
- Met een epithese
Op een andere plaats in de mond, vaak uit het verhemelte, wordt een lapje tandvlees gehaald wat vervolgens op de plek van het teruggetrokken tandvlees wordt getransplanteerd. Hierdoor is de tandwortel weer bedekt met tandvlees. Dit wordt vaak gedaan door een parodontoloog, iemand die is gespecialiseerd in tandvleesoperaties.
Bij een ernstig esthetisch teruggetrokken tandvleesprobleem, waarbij de tanden heel erg lang lijken, kan de esthetiek hersteld worden met een plaatje van zacht kunsthars in de vorm van tandvlees. Dit plaatje, ook wel epithese genoemd, kan worden uitgenomen voor het poetsen en moet ’s nachts uit.