Blog

Nazorg implantaat

Wanneer je een tand of kies kwijtraakt kun je dit oplossen door deze te vervangen door een tandimplantaat. Ruim 800 000 Nederlanders hebben één of meer tandimplantaten. Een implantaatbehandeling is alleen mogelijk als het tandvlees en kaakbot gezond zijn. Na het plaatsen van een tandimplantaat is het erg belangrijk om uw tandvlees en kaakbot regelmatig te laten controleren en professioneel te laten reinigen.

Waarom zijn mondhygiëne behandelingen bij implantaten extra belangrijk?

Een slechte mondhygiëne en roken hebben een slechte invloed op het behoud van tandimplantaten. Plaque en tandsteen op de implantaten, de prothese, de kroon of brug kan een ontsteking veroorzaken rondom het tandvlees van de implantaten. Van alle mensen met tandimplantaten heeft ongeveer één vierde last van tandvleesontstekingen rondom implantaten. Dit wordt ook wel peri-mucositis en peri-implantitis genoemd. Deze ontstekingen zijn sterk te vergelijken met mondproblemen als gingivitis en parodontitis bij natuurlijk gebitselementen.

Waar bestaat nazorg uit bij implantaten?

Het is erg belangrijk dat de overgang van de kroon of brug naar het tandvlees goed wordt gereinigd. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers en/of ragers. Bij een slechte mondhygiëne kunt u uw implantaat namelijk verliezen. U heeft waarschijnlijk veel geld en tijd geïnvesteerd in uw implantaat(en). U bent uw eigen tand(en) op deze plaats al een keer verloren en wilt waarschijnlijk het implantaat zo lang mogelijk behouden. Het is dus aan te raden uw implantaat(en) en het tandvlees eromheen jaarlijkse te controleren bij de tandarts/implantoloog of. Mondhygiënist en twee maal per jaar professioneel te laten reinigen bij een mondhygiënist die hiervoor is opgeleid. Tijdens een professionele behandeling bij de mondhygiënist wordt langs het implantaat grondig gereinigd.

Nazorg implantaat

Wat is een risico voor het behoud van implantaten?

  • Onvoldoende mondhygiëne
  • Roken
  • Tandvleesontsteking rondom natuurlijk elementen
  • Genetische belasting
  • Ongecontroleerde diabetes

Implantaat test

Er bestaat ook een implantaat test om ontstekingen rondom het implantaat vroegtijdig op te sporen, genaamd ImplantSafe. Soms is het ontstekingsproces al wel bezig in de mond, maar nog niet zichtbaar rondom het implantaat. De ImplantSafe is een test van ongeveer 10 minuten en de uitslag is direct zichtbaar. ImplantSafe stelt vast of iemand een verhoogd risico heeft om peri-implantitis te ontwikkelen. De test geeft namelijk aan of u al dan niet positief bent voor het enzym dat duidt op een actief weefselafbraakproces rondom het tandimplantaat.

Lees ons laatste nieuws