Blog

Klant aan het woord

Yvonne Kort, oprichter van Oergezonde Mond

Yvonne Kort (1982) is de oprichter van Oergezonde Mond. Zij is opgeleid tot mondhygiënist, voeding- en leefstijlcoach en vitaliteitstherapeut. Daarnaast volgt ze regelmatig allerlei andere opleidingen en cursussen. Ze heeft zich verdiept in evolutionaire geneeskunde en histamine intolerantie. Ze weet als geen ander wat leefstijl voor je kan doen in het belang van een gezonde mond en een fit en energiek lichaam.

Test de gezondheid van je mond met PerioSafe

Zou het niet heel erg fijn zijn als je al in een vroeg stadium weet of je een risico hebt voor parodontitis? Of heb je liever dat je naar de mondhygiënist wordt gestuurd op het moment dat je al vergevorderde parodontitis hebt, waarbij het kaakbot al gedeeltelijk verdwenen is?

Er zijn verschillende manieren om de gezondheid van het tandvlees in de gaten te houden. Dit kan door middel van de PPS (voorheen DPSI), maar het kan ook doormiddel van een test: Een parodontale enzymtest.

Parodontale enzymtest van PerioSafe

Je kunt er maar beter op tijd bij zijn als je parodontale ontstekingen hebt. Een handig hulpmiddel hierbij is de aMMP-8 enzymtest van PerioSafe. aMMP-8 is een enzym dat bij weefselafbraak in de mond wordt afgegeven. Dit enzym wordt geactiveerd door immuuncellen en het zorgt ervoor dat het collageenvezelnetwerk van het parodontale weefsel (waarmee tanden en kiezen vast staan) kapot wordt gemaakt. De enzymtest kan ontstekingsactiviteit aantonen nog voordat er daadwerkelijk al sprake is van botafbraak in de mond.

Hoe wordt de test gedaan?

De PerioSafe test meet of het proces actief of inactief aanwezig is. Voordat de test gedaan wordt mag je 20 minuten niet roken, poetsen eten of drinken en ook geen kauwgom. De test wordt op de volgende manier gedaan:

  1. De plaats waar de test gedaan wordt, zal kort droog geblazen worden.
  2. Vervolgens wordt de teststrip geplaatst.
  3. Na 30 seconden gaan de strips in een buisje met testvloeistof.
  4. Het buisje wordt omgewenteld en 5 minuten met rust gelaten
  5. Na 5 minuten gaat er een dipstick 12 tot 15 seconden in het buisje met vloeistof.
  6. De dipstick wordt in een cassette en vervolgens in de ORALyzer geplaatst.
  7. Na 5 minuten is de uitslag zichtbaar.

Wat zegt de uitslag?

Je kan verschillende testuitslagen krijgen. Een positieve of negatieve test. Negatief wijst dan op een laag risico voor weefselafbraak en positief toont aan dat er actief weefselafbraak zichtbaar is.

Met behulp van de ORALyzer krijg je het testresultaat als getal. Een negatief testresultaat is onder 2o ng/ml en een positieve testuitslag is boven de 20 ng/ml. Een laag risico wil zeggen dat er op dat moment geen actieve ontsteking aanwezig is.

Bij een matig risico (20-40 ng/ml) zijn de aMMP-waarden verhoogd, dus dan is er een actief ontstekingsproces aan de gang. Als je nog niet eerder bij een mondhygiënist geweest bent, is het verstandig om deze te bezoeken, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden. Wanneer je wel onder behandeling van een mondhygiënist bent en je hebt deze uitslag, kan deze bespreken welke leefstijlfactoren, naast een adequate mondverzorging, van invloed zijn op de gezondheid van het tandvlees. Als de aMMP-waarden boven 40 ng/ml zijn, dan is er sprake van een zeer actief ontstekingsproces. Het is raadzaam om direct in actie te komen.

Mijn ervaring met de PerioSafe test

De PerioSafe test gebruik ik regelmatig om de mondgezondheid van mijn patiënten te monitoren. Bij patiënten die ik voor het eerst zie is het een mooie manier om aan te tonen hoe ernstig de ontstekingsactiviteit is. Voor patiënten die al langer onder behandeling zijn kan het geruststelling zijn dat de waarde van de aMMP-8 test laag is, terwijl dat het makkelijk bloedt tijdens de behandeling.

Deze test vind ik heel nuttig voor de tandarts en preventie assistentie. Zij kunnen hierdoor patiënten veel eerder doorsturen naar een mondhygiënist.

Lees ons laatste nieuws