Blog

Klant aan het woord

Jos Deurloo, tandarts en implantoloog

Jos Deurloo is tandarts en geregistreerd implantoloog NVOI. Na een cursus implantologie en stage in 2004 startte hij als implantoloog bij Mondzorgpraktijk Garderen. In 2014 kwam hij voor het eerst in aanraking met PerioSafe. Inmiddels zijn de speekseltests niet meer weg te denken uit zijn eigen centrum voor tandheelkunde in Noord-Scharwoude. “Ik heb de Implant/Pocket Pooltest volledig ingebed in mijn implantologische traject: als tool voor mezelf, voor de verwijzer, maar bovenal voor de patiënt.”

“In onze praktijk worden de tests van PerioSafe bij het merendeel van de patiënten gebruikt. De algemeen tandartsen gebruiken de PerioSafe test bij nieuwe patiënten, de mondhygiënist bij het Periodiek Mondonderzoek en de preventieassistent bij een mondzorgbehandeling in het kader van nazorg.” Deurloo en zijn collega’s vinden de screeningstool uitermate handig om in te zetten. “Aan het begin van het consult neem je de test af. Daarna geef je bijvoorbeeld een poetsinstructie of maak je een röntgenfoto. Vervolgens is de testuitslag klaar en bespreek je deze met de patiënt.”

Zelf gebruikt Deurloo de Implant/Pocket Pooltest bij zijn verwezen implantologiepatiënten. Het grote voordeel ervan vindt hij de inzichtelijkheid die de test geeft aan het begin en het eind van het proces. “Nadat ik een implantaat heb geplaatst, laat ik de patiënt terugkomen voor nazorg. Als uit de test een negatieve waarde komt, kan ik zeggen: ‘U houdt uw mond nu goed schoon. Blijft u dit vooral de rest van uw leven zo doen’.”

Implant/Pocket Pooltest

Ook de mondhygiënisten zijn enthousiast over PerioSafe. “Zij leren de patiënt goed poetsen, wijzen hen op plekken in de mond die meer aandacht nodig hebben en verwijderen tandsteen. Daarmee verandert de behandeling op zich niet”, legt Deurloo uit. “Maar met de moderne techniek van de PerioSafe producten wordt de diagnostiek voorafgaand aan die behandeling wél een stuk efficiënter.”

Vriendelijker en toegankelijker voor patiënt

Het blijft voor iedere mondzorgprofessional een uitdaging om de patiënt te motiveren en inzichtelijk te maken waar problemen zitten. “Dat kun je op de klassieke manier doen: met een haakje en een spiegel laten zien waar het tandvlees bloedt. Maar het afnemen van een speekseltest en de waarden daarvan bespreken, is wat mij betreft veel vriendelijker en toegankelijker,” aldus Deurloo. “Als uit de Implant/Pocket Pooltest blijkt dat er geen sprake is van actief weefselafbraak, kan je een volledige status met 120 tandvleesmetingen overslaan.”

Patiënten die voor het eerst te maken krijgen met PerioSafe, zijn vaak heel geïnteresseerd in moderne technieken, merkt de implantoloog. “Zij verwachten een pocketstatus, maar krijgen een speekseltest die geen pijn doet en inzicht biedt in zowel de mondgezondheid als de algehele gezondheid. Dat is voor de patiënt vaak een aangename verrassing. Bovendien vallen de speekseltests onder preventieve mondzorg (een M-code), die doorgaans vergoed wordt vanuit de aanvullende verzekering.”

In zijn praktijk werkt Deurloo ook met de ORALyzer, de digitale reader waarmee je de kwantitatieve aMMP-8 waarde (ng/ml) van de test afleest. “In principe ben ik aan het begin van het traject al blij met een kwalitatieve uitslag, maar met de ORALyzer wordt het monitoren van aMMP-8 nog specifieker. Zowel voor de patiënt als voor de behandelaar geeft een meting met een cijfer nog meer inzicht in het verloop van de mondgezondheid. Daarom kies ik aan het einde van het traject altijd voor een screening met een specifieke waarde met behulp van de ORALyzer.”

aMMP-8 test

Pocketmeting: de gouden standaard?

De techniek achter de PerioSafe producten is wetenschappelijk bewezen. Toch blijven sommige mensen de pocketmeting volgens Deurloo zien als de gouden standaard. “Maar als je door die gouden standaard niet meer openstaat voor nieuwe ontwikkelingen, doe je je patiënten naar mijn mening tekort. Ik wil benadrukken dat het ook anders kan: onderzoek alles en behoud het goede.”

Nazorg

In zijn rol als visiteur voor de NVOI beoordeelt Deurloo onder meer of het implantologische nazorgtraject van collega’s op orde is. “Helaas zie ik geregeld dat degene die het implantaat plaatst, de nazorg niet goed regelt. Dat gebeurt zowel in tandartspraktijken als in ziekenhuizen. Een implantaat erin schroeven is zo gedaan, maar zorgen dat deze lang meegaat, is de essentie van de oefening,” aldus de implantoloog. Zijn advies is dan ook altijd iets te regelen voor nazorg. “Zorg dat je een nulmeting doet wanneer je de patiënt terugziet na het vervaardigen van bijvoorbeeld een suprastructuur. En of je die nulmeting nu doet met een pocketsonde of door de Implant/Pocket Pooltest mag ieder voor zich beslissen. Maar als je aan het eind van het traject geen diagnose kunt stellen over de gezondheid van het weefsel, kun je ook niets zeggen over de prognose van het implantaat.”

Tandheelkundige literatuur

Deurloo heeft de Implant/Pocket Pooltest volledig ingebed in zijn implantologische traject. “Als tool voor mezelf, voor de verwijzer, maar bovenal voor de patiënt.” Wanneer hij collega’s vertelt over de mogelijkheden die de PerioSafe producten bieden, zijn ze onverdeeld enthousiast. “Vrijwel altijd zijn ze enorm benieuwd hoe zo’n test dan precies werkt.”

Dat mondzorgprofessionals onvoldoende op de hoogte zijn van de huidige mogelijkheden, komt volgens Deurloo omdat wetenschappelijke literatuur vaak lastig toegankelijk is en tandartsen niet weten waar ze moeten beginnen met zoeken. “Wat mij betreft valt op dit vlak nog een hoop winst te behalen in de tandheelkunde. Gelukkig bestaat de mogelijkheid om met een gerichte bijscholing kennis te nemen van de recente relevante literatuur en de toepassing in de dagelijkse praktijk.”

Lees ons laatste nieuws