Blog

Klant aan het woord

Drs. Fangky Lim, Tandartspraktijk de Blauwe Leeuw

Onze praktijk is vooral gericht op de preventie. De frequenties van gebitsreiniging hebben we daarom individueel aan de patiënt aangepast. Maar soms blijven er van die gevallen, dat je twijfelt: is hier nog sprake van gingivitis, of neigt de patiënt toch al naar de ontwikkeling van parodontale afbraak? Hoe lang moet je het bij gebitsreinigingen en poetsinstructies houden en hoe vaak? Wanneer zet je toch die parostatus in? Hoe motiveer je de patiënt telkens weer om thuis beter zijn best te doen?

Wij hebben gemerkt, dat de PerioSafe parodontale enzymtest een mooi objectief middel kan zijn om op individueel niveau de juiste beslissing te nemen om behoudend te zijn of toch een stap verder, die eerste parometing te doen. De PerioSafe test is eenvoudig en snel toe te passen: voor de patiënt is het spoelen met wat water een minimale belasting en binnen 5 minuten heb je de uitslag. Na een korte uitleg kun je meteen aan de slag met de behandeling. Deze test is bij ons in de praktijk vooral bij een positieve uitslag een motivatie voor de patiënt gebleken.

Wij zijn daarom fan van de ORALyzer; sinds we haar hebben, testen we vaker, want ze heeft haar meerwaarde bewezen. Meten is weten. Ze geeft de mate van risico voor het ontwikkelen van parodontaal afbraak aan. Ze is zeer gebruiksvriendelijk en we zijn naast de test ongeveer 15 seconden langer bezig om de strip in het apparaat te stoppen en de gegevens in te typen. De hoeveelheid gemeten aMMP-8 komt gedrukt op een sticker uit de labelwriter tevoorschijn en plakken we op een voorgedrukt informatieformulier, die we aan de patiënt meegeven. We kunnen patiënten hiermee specifiek informeren over de noodzaak van een bepaald behandelplan en anderen weer behouden voor overbehandeling. Deze laatste groep lijkt wel weer onder de indruk te zijn en gemotiveerder om hun mondhygiëne thuis aan te pakken dan de groep van enkel de test met een negatieve uitslag. Dit is een bijkomend voordeel van de ORALyzer.

Voordat een herbeoordeling wordt uitgevoerd, gaan we in het vervolg de PerioSafe test doen om de aMMP-8 waarde te vergelijken met die van vóór de initiële behandeling. Hierop wordt weer een beslissingsboom ingezet.

Ook willen we bij patiënten met DPSI A en een goede mondhygiëne na 6 maanden kijken of een positieve uitslag negatief is geworden. Blijft deze positief, verwijzen we door naar de huisarts om onderliggende ziekten zoals diabetes mellitus, coeliakie, auto-immuunziekten e.a. uit te sluiten. In dit stadium zijn we nu beland. Wordt vervolgd dus…

Als laatste wil iedereen natuurlijk weten, of de kosten nog een probleem zijn voor de patiënt. Wij hebben tot nu toe niemand gehad die na gedegen uitleg de test niet wilde doen vanwege de kosten. Ook wordt er vaak een groot gedeelte vergoed vanuit de aanvullensde tandartsverzekering. De uitslag geeft aan, welke behandeling het best bij de patiënt past om eventuele parodontale problemen (= hoge biologische en financiële kosten) te voorkomen. Mensen willen dit graag weten. Ook overbehandeling wordt hiermee voorkomen en dat is volgens mij preventie in haar breedste zin.

Lees ons laatste nieuws