Blog

Gezond begint in de mond

Artikel in De Telegraaf, 28 maart 2019

PerioSafe Nederland stelt alles in het werk om de tandheelkundige branche te enthousiasmeren voor een eenvoudige speekseltest die tandvleesontsteking preventief opspoort. Mondhygiënisten gaan altijd als consultants mee naar de klant.

Erika van Huigenbos runt PerioSafe sinds het begin van 2019, maar liep als verkoopmanager 17 jaar rond in het pand in het Gelderse Garderen, waar meerdere bedrijven uit de branche zijn gevestigd.

Tests die via bacteriën tandvleesontsteking aan het licht brengen bestanden al, maar PerioSafe test op een bepaald enzym en stelt nog voor er daadwerkelijk iets te zien is, een actief ontstekingsproces vast. “En dat is precies wat de branche soms spannend vindt, want de tandprofessional vaart van oudsher op wat zichtbaar is”, aldus Van Huigenbos. “We moeten daarom ons best doen om collega’s te overtuigen. Maar de werking van de test is wetenschappelijk bewezen, vragen over de betrouwbaarheid kunnen we weerleggen met een scala aan onderzoeken. Gezond begint in de mond.

Gezond begint in de mond

PerioSafe is van origine een Duits bedrijf, maar de Nederlandse B.V. is geheel onafhankelijk. Van Huigenbos heeft van grootaandeelhouders Peter van der Schoor en Dirk-Rolf Gieselmann volledige carte blanche gekregen om te ondernemen.

Van der Schoor: “Ziektes als diabetes, reuma en alzheimer staan in relatie tot de mondgezondheid. Bepaalde enzymen in de mond gaan via de bloedbaan naar andere plekken. Daarom is screenen en waar nodig monitoren enorm belangrijk. Waar haar voorganger het wetenschappelijke fundament heeft neergelegd, gaat Erika nu de wereld veroveren. De uitdaging is nu om iedereen mee te krijgen.”

Sinds Van Huigenbos aan het roer staat wordt bewust ingezet op consultancy. Ze heeft twee mondhygiënistes in dienst genomen die ervaring hebben met het product. “We benaderen en bezoeken actief tandartsen, implantologen, parodontologen en mondhygiënisten. Ook staan we veel op beurzen, draaien we online campagnes en wil ik gaan inzetten op influencers.”

De consultants leggen contact met praktijken en gaan met Van Huigenbos mee naar de potentiële klant om ervaringen te delen met collega’s. Verder voeren ze nog steeds hun vak uit binnen de tandartspraktijk. “Zonder het bijhouden van die praktijkervaring kun je het verhaal niet goed overbrengen”, aldus mondhygiëniste Ellen Gijsbertsen. “Als ik mee ga, wordt het voor de klant tastbaar, dat stukje heb je nodig.” Zij gebruikt de test veel tijdens de nazorg van implantologie. “Met deze baan is mijn werk nog afwisselender geworden.”

PerioSafe heeft intensief contact met de Duitse collega’s voor het evalueren van salestrajecten of het bestellen van producten. De speekseltest is ruim vier jaar op de Nederlandse markt. “Wij zijn wel experimenteler, dus er wordt vanuit Duitsland geïnteresseerd met ons meegekeken. De werkwijze van de Duitse markt is in principe hetzelfde, met als verschil dat de test bij ons sinds vorig jaar gedeclareerd kan worden door tandheelkundigen en dus wordt vergoed.”

Ook huisartsen, gynaecologen en diabetesverpleegkundigen kunnen worden benaderd: want ook vroeggeboorte en niet zwanger kunnen worden staat in relatie tot tandvleesontsteking. “Dat wordt de volgende stap”, besluit Van Huigenbos.

Lees ons laatste nieuws