Blog

Diabetes en mondverzorging

Een goede mondverzorging is extra belangrijk voor mensen met diabetes. Problemen in de mond komen bij mensen met diabetes namelijk veel vaker voor. Ruim een miljoen mensen in Nederland lijden aan diabetes en dit aantal neemt elk jaar weer toe. Niet iedereen die diabetes heeft, weet dit ook. Bij zowel mannen als vrouwen komt deze ziekte voor.

Hoger risico op mondproblemen

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen met diabetes meer kans hebben op tandvleesaandoeningen en andere mondproblemen dan mensen zonder diabetes. Met diabetes ben je bijvoorbeeld gevoeliger voor schimmelinfecties in de mond. Ook hebben mensen die lijden aan diabetes vaak een droge mond door de hoge glucosespiegels. Een droge mond kan op zijn beurt weer zorgen voor meer gaatjes.

Tandvleesontsteking

Hiernaast komt ontstoken tandvlees bij mensen met diabetes type II veel vaker voor. Mensen met diabetes zijn namelijk vatbaarder voor ontstekingen. Deze ontstekingen en wondjes genezen bovendien moeilijker. Dit geld dus ook voor ontstekingen in de mond. Ook zijn mondinfecties vaak ernstiger bij mensen met minder goed gereguleerde diabetes en kunnen gebitsontstekingen zich zeer snel en agressief ontwikkelen; vooral wanneer de diabetes slecht gereguleerd is. Twintig tot dertig procent van de diabetespatiënten lijdt aan parodontitis. Zo’n tandvleesontsteking heeft ook weer gevolgen voor de diabetes zelf. Gevoeligheid voor insuline vermindert namelijk door een ontsteking in het lichaam, waardoor er extra insuline nodig is. Een tandvleesontsteking zal dus ook de bloedsuiker ontregelen. En deze ontregeling heeft weer gevolgen voor de genezing van de ontsteking. Hierdoor ontstaat er dus een neerwaartse spiraal.

diabetes

Extra controle bij tandarts of mondhygiënist

Voor een huisarts of verpleegkundige is het lastig om een goede inschatting te maken van de (mogelijke) omvang en mate van de tandvleesontsteking. Het is dus belangrijk om regelmatig de tandarts of mondhygiënist te bezoeken en te laten controleren op uw tandvlees. Ook zou je met de snelle point-of-care PerioSafe speekseltest kunnen controleren op een actieve tandvleesontsteking.

Wat kun je doen als je diabetes hebt?

  • Controleer de bloedsuikerspiegel en streef naar een goede bloedsuikerspiegel.
  • Laat uw gebit twee keer per jaar controleren door de tandarts of mondhygiënist.
  • Meld bij uw tandarts of mondhygiënist dat u diabetes heeft.
  • Houd uw mond schoon.
  • Gebruik flosdraad, tandenstokers of ragers.
  • Eet en drink maximaal zeven keer per dag.
  • Rook niet.

Lees ons laatste nieuws